Geğirmek Abdesti Bozar Mı?

Geğirmek Abdesti Bozar Mı? ve Ağızdan çıkan gaz abdesti bozar mı, birçok Müslüman tarafından özellikle merak edilen konulardan biridir. Zira abdest bozulmuşsa namaz kılmadan, Kur’an-ı Kerim okumadan önce yeniden tazelemek gerekir. Bunun dışında gün için abdestli durmak da tavsiye edilir. Dolayısıyla geğirmenin bu hali bozup bozmadığı da düşünülür.

Her ne kadar bozduğu düşünülse de abdesti bozan şeyler arasında geğirmek bulunmaz. Dolayısıyla ağızdan gaz çıkması halinde abdest bozulmadığı için yeniden almak gerekmez. Ancak bu konuda dikkatli olmak da önerilir.

Cemaat ile namaz kılarken kişilerin dikkatli olması, ağzından gaz çıkarmamaya özen göstermesi gerekir. Ayrıca Kur’an-ı Kerim okurken, topluluk içinde de bu duruma dikkat edilmesi şarttır.

Geğirme Nedir? Neden Olur?

Sürekli ağzından gaz çıkartan kişiler, geğirmek neden olur gibi konuları da düşünebilir. Bu durum bir sindirim sistemi rahatsızlığı olduğu için bu hali yaşayanlar, kısa sürede İç Hastalıkları doktoruna gitmelidir.

Geğirme, midede aşırı şekilde gaz birikmesi sonucunda, biriken gazın dışarı atılması haline denir. Dolayısıyla midede hava birikmesi sebebiyle, vücudun gösterdiği bir reaksiyon, tepkidir. Gaz yemek borusuna doğru yönelince, fazla gaz ağız yoluyla dışarı çıkartılır. Bu gerek nadir gerekse yoğun şekilde yaşanabilir.

Geğirmenin nedenleri ise farklılık gösterebilir. Ancak sıklıkla arkasında şu gibi nedenler yatar;

  1. Hava yutulması
  2. Düzensiz Beslenme
  3. Hassas Bağırsak Sendromu
  4. Şişkinlik
  5. Reflü

Dolayısıyla bu durumu yaşıyorsanız, özellikle sıklıkla gerçekleşiyorsa aşırı geğirme nasıl geçer için doktora görünmeniz önerilir.

Abdesti Neler Bozar?

Abdestli olan kişiler, geğirmek abdesti bozar mı Hanefi sorusunu sık sık sorar. Geğirmek abdesti bozmaz.

Bu sorunun bir nedeni de abdesti nelerin bozduğunu bilmemedir. Bunlar genel anlamıyla aşağıda olduğu şekildedir;

  1. Ön ya da arka mahalden az ya da çok çıkan her şey abdesti bozar. Bunlar taş, meni, idrar ya da farklı bir şey olabilir.
  2. Yellenme durumunda abdest bozulur.
  3. Çocuk düşürme hali abdesti bozar.
  4. Ön ve arka yollar haricinde bedenin herhangi bir bölgesinden irin, sarı su ve kan gibi akıntıların gelmesi abdesti bozar. Ancak söz konusu akıntının abdesti bozması için çıktığı noktada durmaması, etrafa yayılması gerekir.
  5. Hacamat ile kan aldırmak, sülük tutmak abdesti bozar.
  6. Bir göz hastalığı sebebiyle gözü sulan kişilerin abdesti bozulur. Ancak hastalığa bağlı olmayarak gelen akıntı abdesti bozmaz. Örnek olarak ağlamak veya çok gülmekten dolayı gözden yaş gelmesi, hava soğukluğu nedeniyle burundan akıntı gelmesi abdesti bozmaz.
  7. Ağız dolusu kusmak abdesti bozar. Kusma az az olmuş; ancak bir ağız dolusu miktarına ulaşmışsa da abdesti bozar.
  8. Ağızdan tükürüğe veya ona üstün gelecek oranda kan gelmesi abdesti bozar. Renk sarı ise tükürüğün fazla olduğu, kırmızı eşitliği, kızıllık ise kanın daha üstün olduğunu gösterir. Tükürük kandan fazla abdest bozulmaz.
  9. İnsana, kendini hakimiyetini kaybettiren uyku abdesti bozar. Yan üstü, sırt üstü, yüzü koyun, dirseğe dayanarak olması durumu değişmez. Ancak konuşulanları duyacak şekilde hafif uyuklama abdesti bozmaz.
  10. Az ya da çok süreli baygınlık geçirmek abdesti bozar.
  11. Namazda gülmek abdesti bozar.

Bunları ayrıntılı olarak incelemek, bilmek de gerekir. Sesli geğirmek abdesti bozar mı sorusuna verilebilecek yanıt ise hayırdır.

Namazda Geğirmek Abdesti Bozar Mı?

Geğirmenin namaz kılma esnasında gelmesi durumunda, namazda geğirmek abdesti bozar mı sorusu da sık sık düşünülür. Ancak bu durumda da abdest bozulmaz. Ancak kişilerin bu duruma dikkat etmesi gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir