Toplumu yaratan iki parçadan biridir kadın ve ülkede kadın olmak zaman zaman ciddi zorluklara da maruz kalmak demektir. En az erkekler kadar değerli olan ve erkekler kadar devletinin vatandaşı olan kadınlara devlet yardımları son derece önemli bir konudur. Hem insan hakları kapsamın da hem de eşitlik ilkesi doğrultusunda ihtiyacı olan kadınların maddi ve manevi şekilde desteklenmelidir. Devletin öncelikli görevlerinde biridir. Toplumsal koşullar gereğince okutulmamış, iş güç sahibi yapılmamış ve sadece belli bir düzlemde hayat biçilen kadınların devletin desteğine her zaman ihtiyacı vardır. Özellikle de toplumun temel yapı taşı olan aile birliğini bozulması durumunda, kadının hayatını sürdürebilmesi amacıyla devlet yardımına ihtiyacı artar. Gelişmemiş ülkelerde çoğu zaman çevreleri tarafından birey olarak dahi değerlendirilmeyen kadınların, devletten alacakları destekle varlıklarını kabul ettirme çabalarına yardımcı olunur.
Eşi Vefat Etmiş ya da Boşanmış Kadınlar İçin Devlet Desteği
Ülkemizde eşi vefat eden kadınların ihtiyaçları dahilinde Dul Aylığı olarak adlandırılan ve iki ayda bir 550 TL olarak alınabilen bir maaş bağlanır. Boşanan kadınlara devlet yardımları ise şu şekilde uygulanır. Eğer boşanan kadının anne veya babası hayattaysa direkt olarak onların sosyal güvencelerinden yararlanmaya devam etmesi sağlanır. Ancak ebeveynleri hayatta değilse, bu durumda yine ailesinin yetim aylığı almaları gündeme gelebilir. Aynı şekilde genel sağlık sigortasından da faydalanmaları sağlanır. Kadının yapmış olduğu evlilik 2 yıl gibi kısa bir süre sürdüyse ve daha öncesinde evlilik için devlet yardımı aldıysa belli bir süre yetim aylığını alamaz. Ancak genel sağlık sigortasından yaralanabilir.
Devlet Yardımı Almak İsteyen Kadınlar Ne Yapmalı?
İhtiyaçları doğrultusunda devlet yardımı almak isteyen kadın vatandaşlarımız, il ve ilçelerde bulunan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı kurumlara başvurabilirler. Ayrıca Belediyelerde de kadınlara devlet yardımları sağlama amacıyla kurulmuş birimler bulunmaktadır. Buralarda gerekli dilekçeleri yazmaları ve mağduriyetlerini dile getirmeleri gerekir. Beyanları doğrultusunda mütevelli heyetlerinin de ihtiyaç sahibi olduklarını onaylaması durumunda nakdi yardım, yakacak yardımı veya barınma yardımı gibi devlet destekleri sunulur.
Daha Fazlasını Keşfedin